Moja Laboratorija

Vađenje krvi

Uzorak krvi uzimati nakon noćnog gladovanja, 12 sati posle poslednjeg obroka. Hrana dovodi do povećanja koncetracije: glukoze, holesterola, triglicerida, gvožđa. Ne konzumirati alkohol. Poželjno je piti vodu.

Preporučeno vreme za uzorkovanje krvi je 7.00 – 10.00 h

Izbegavati veću fizičku aktivnost 2-3 dana pre vađenja krvi. Povećana fizička aktivnost može značajno povećati aktivnost pojedinih enzima kao što su CK, AST, LDH…

Pre vađenja krvi ne uzimati lekove i preparate (u dogovoru sa lekarom) koji mogu uticati na rezultat. Preparati gvoždja, vitamini, hormonska terapija, diuretici, analgetici..

Obavezno dati informacije o medikamentoznoj terapiji i nutritivnim suplementima kao i posebnim stanjima pacijenta (trudnoća i sl) .

Izbegavati pušenje 1h pre vađenja krvi.

10 – 15 min pre uzorkovanja sesti i opustiti se.

Ukoliko se plašite vađenja krvi ili postoji mogućnost da padnete u nesvest, obavestite osobu koja Vam vadi krv o tome, kako bi se preduzele odgovarajuće mere kao i praćenje stanja nakon venepunkcije.

Nakon venepunkcije (vađenja krvi iz vene), potrebno je držati ispruženu ruku i čvrsto pritisnuti mesto uboda, u trajanju od 3-5 minuta. Izbegavati veći fizički napor, posebno sa tom rukom, posle uzorkovanja, da bi se sprečila pojava hematoma.